Aby nasze naturalne naczynka do yerba mate służyły długo i oferowały nam jak najlepszy smak i aromat należy je uprzednio przygotować i stosować się do pewnych podstawowych zasad ich użytkowania.

Naczynka z Tykwy

Aby naszą Calebazę przygotować do parzenia należy przeprowadzić proces zwany curado.

Najważniejszym jego celem jest usuniecie resztek miąższu z tykwy (miąższ tykwy, jest bardzo gorzki i niesmaczny a ponadto posiada właściwości silnie przeczyszczające, dlatego warto usunąć go dokładnie), dodatkowym atutem jest to, że ściany naczynka nasiąkają esencją Yerby.

Curado tykwy:

1. Do nowo zakupionej calebazy wkładamy zużyte fusy z yerba mate tzn. z poprzedniego parzenia (3/4 objętości naczynia).

2. Wlewamy wrzącą wodę zapełniając całe naczynie. Można dodać mocnego alkoholu

3. Po odczekaniu 24 (ważne jest aby proces czekania nie trwał zbyt długo gdyż calebaza może zacząć pleśnieć)godzin wylewamy wodę z fusami, a tykwę płukamy czystą wodą.

4. Za pomocą łyżki wyskrobujemy resztki rozmiękczonego miąższu.

5. Nasypujemy świeżego suszu z yerba mate (3/4 objętości naczynia) i zalewamy go wodą o temp. 70-80 stopni Celsjusza.

6. Odczekujmy 24 godziny, aby tykwa przesiąknęła aromatem yerba mate.

7. Wylewamy napar i płuczemy naczynie, kończąc tym samym proces curado.

Naczynka drewniane (palo santo) przed użyciem również należy przygotować w sposób, który ograniczy ich naturalny proces pękania:

1. Zakupione naczynko płuczemy wodą i czekamy aż wyschnie (około kilku godzin).

2. Smarujemy naczynie oliwą lub masłem.

3. Odczekujemy około 72 godzin.

4. Płuczemy naczynie z tłuszczu, który nie wsiąkł i jest ono gotowe do użycia.

Wskazówki i ciekawostki:

1. Tykwę po każdym użyciu należy dokładnie wypłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia, żeby zapobiegać pojawieniu się pleśni.

2. Przed kolejnym użyciem tykwy wyparzamy ją wrzątkiem zanim wsypiemy susz.

3. W przypadku tykwy istnieje naturalne zjawisko tzw. pocenia się naczynka, tzn. woda z naparu przesiąka przez jego ścianki czyniąc je wilgotnymi.

4. Naczynka palo santo często są okuwane metalem, co ogranicza skutki naturalnego procesu pękania.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *