Kupując herbatę w sklepach specjalistycznych, często można spotkać się ze znakami literowymi umieszczonymi przed lub po jej nazwie. Oznaczenia te są skrótem od angielskich słów, klasyfikujących herbatę według wyglądu i rodzaju liścia. Jeśli wśród liter określających „klasę” herbacianego liścia pojawia się cyfra oznacza to herbatę o najwyższej jakości. skróty te informują nas czy mamy do czynienia z liściem całym, łamanym, czy może z odsiewami (tzn. miałami lub pyłami gorszej jakości).
„Fannings” – miał i odsiew.
„Dust” – najmniejsze okruszki herbaty z ostatniego przesiewu. Są mocno sfermentowane, dzięki czemu dają mocny napar już po krótkim parzeniu. Stosowany najczęściej przy produkcji herbat ekspresowych.
„Pure” – Herbata jednego gatunku, bez żadnych domieszek, o naturalnym aromacie.
„T” – Tip – herbata najwyższej jakości. Produkowana z nierozwiniętych pączków, lub zawierająca duże ich domieszki.
„F” – Flowery – herbaty zawierająca najmłodsze pedy tzw. „flesze” z pączkiem i dwoma listkami.
„G” – Golden – wysokogatunkowe herbaty o bursztynowym kolorze naparu.
„O” – Orange – herbaty otrzymywane z drugich liści na gałązce.
„P” – Pekoe – herbaty z liści krótszych i grubszych.
„S” – Souchong – zawiera duże i twarde liście, które są podłużnie zwijane.
„B” – Broken – herbaty łamane.

Herbata o liściach całych:
„FOP” – Flowery Orange Pekoe – herbata zrobiona z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Są w niej młode, miękkie, delikatne listki.
„GFOP” – Golden Flowery Orange Pekoe – herbata ze „złotymi tipsami”, czyli koniuszkami złocistożółtych pączków;
„TGFOP” – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – herbata zawierająca duże ilości złotych tipsów;
„FTGFOP” – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – FOP o bardzo wysokiej jakości;
„SFTGFOP” – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – najwyższej jakości FOP.
„OP” – Orange Pekoe – herbata o długich, spiczastych liściach, większych od FOP;
„P” – Pekoe – herbata z krótszych, mniej delikatnych liści niż OP;
„FP” – Flowery Pekoe – liście te zwijane są w kulki;
„PS” – Pekoe Souchong – zawierają krótsze i twardsze liście niż P;
„S” – Souchong – herbata o dużych liściach, które zwija się podłużnie, otrzymując nierówne kawałki. Często są to herbaty chińskie „dymne”.