Niektórzy kawosze wychodzą z założenia, że do najlepszych gatunków kaw nie powinno dodawać się żadnych dodatków. Inni uważają, że wzbogacenie smaku kawy o ciekawe dodatki, pozwala na jeszcze większe delektowanie się i czerpanie przyjemności z jej picia. Do najczęściej stosowanych dodatków zaliczyć można przede wszystkim mlek(lub śmietankę) oraz cukier czy nawet niewielką ilość alkoholu. Czy to wszystkie możliwe rozwiązania?

Zobacz, jakie inne dodatki sprawią, że picie kawy stanie się o niebo lepsze.

Miód – jeśli jeszcze nie próbowaliście kawy słodzonej miodem to gorąco zachęcam, sama taką często pijam. Miód jest doskonałym dodatkiem dla osób lubiących delikatny smak, a co najważniejsze miód nie ingeruje tak bardzo w smak kawy jak cukier a sprawia że nasza ulubiona mała czarna jest delikatnie słodka.
Wanilia – nieco słodka charakteryzuje się nieco egzotycznym zapachem. Jej zapach wprawia nas w doskonały nastrój, poprawia samopoczucie i przywraca najbardziej przyjemne wspomnienia. Można zastosować także odrobinkę cukru waniliowego do kawy, która będzie charakteryzowała się jeszcze mocniejszym smakiem i aromatem.

Cynamon – to jeden z najbardziej popularnych dodatków kawy. Można go dodać zarówno sproszkowanego, jak i w lasce, posiada właściwości energetyzujące oraz delikatnie pobudzające. Cynamon stymuluje krążenie krwi przez co wzmacnia działanie kawy. W cynamonie zwarte są także polifenole, a więc antyoksydanty. Cynamon charakteryzuje przede wszystkim niezwykle orientalny, korzenny i delikatnie słodki aromat. Jest to doskonały dodatek do kawy, który jeszcze bardziej wydobywa jej niepowtarzalny smak oraz aromat. Cynamon uznawany jest także za skuteczny, naturalny afrodyzjak.

Kardamon – doda kawie delikatny, cytrynowo-eukaliptusowy smak. Taka kawa daje orzeźwienie, szczególnie podczas upalnych dni. Jeżeli zależy nam na jeszcze bardziej aromatycznej kawie, warto na samym początku zgnieść ziarna kardamonu, a następnie zalać je razem z kawą gorącą wodą (lub dodać do kolby ekspresu). Udowodniono, że kardamon ma bardzo pozytywne działanie na wzmocnienie żołądka oraz przemianę materii. Może być stosowany jako środek wspomagający odchudzanie.

Goździki – nadadzą kawie delikatnej korzenno-dymnej nuty. Zapach kawy z dodatkiem goździków pobudza oraz wycisza. Najlepszym rozwiązaniem jest dodanie goździków do ekspresu, ponieważ pod wpływem ich zgniecenia, smak staje się bardziej intensywny i lekko piekący. Dzięki goździkom następuje przyspieszenie wydzielania kwasów żołądkowych oraz poprawienie perystaltyki jelit. Ponadto w goździkach znajduje się tak zwany eugenol, który wykazuje działanie antynowotworowe. Jest on również skuteczny w obniżaniu poziomu wolnych rodników.

Skórka pomarańczowa do kawy? A czemu by nie tylko najpierw musimy zetrzeć ją na tarce posiadającej grube oczka. Następnie starte kawałki można umieścić na dnie filiżanki i zalać ją gorącą wodzie – już po chwili kawa wydobędzie z siebie niepowtarzalny, świeży aromat. Zapach skórki pomarańczowej z całą pewnością dodaje energii, pobudza, wprowadza w bardzo pozytywny nastrój.

Imbir – najlepiej dodawać świeże kawałeczki imbiru, które charakteryzują się właściwościami odświeżającymi, nieco orientalnymi. Imbir ma gorzkawy posmak, dlatego też wystarczy dodać tylko odrobinę jego kawałeczków lub szczyptę sproszkowanej przyprawy, gdyż jeśli damy za dużo to kawa będzie zbyt piekąca. Imbir skutecznie poprawia trawienie oraz usprawnienia proces przemiany materii. Udowodniono również, że imbir poprawia koncentrację oraz wytrzymałość umysłową.

Anyż – . ma lekko słodki i ostry smak, który intensyfikuje aromat kawy naturalnej. Anyż warto dodawać do ekspresu, ale najlepiej będzie się on prezentował na dnie filiżanki, jako wspaniała, oryginalna dekoracja. Anyż odgrywa ważną rolę w regulacji pracy układu pokarmowego. Ponadto przyspiesza on trawienie i redukuje wzdęcia.

Sezam – ziarna sezamu, uprażone wcześniej na piękny, złocisty kolor sprawią, że kawa będzie miała lekko orzechowy smak oraz zapach. Sezam zawiera substancje, które są bardzo dobrymi antyoksydantami, walczącymi z przedwczesnym starzeniem się komórek.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *