TROCHĘ HISTORII…

Pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan, a swą nazwę zawdzięcza miastu leżącemu w południowej części prowincji- Pu-Erh. Tam była przerabiana i sprzedawana na bazarze.

Pierwotnie służyła jako lekarstwo w formie wywaru i maści przeciw bólom reumatycznym. Później stała się napojem narodowym Chin.

Herbata pu-erh jest syntezą lekarstwa i napoju o smaku ziemi i dymu. Odznacza się stosunkowo dużymi listkami i przedłużonym czasem fermentacji, co wpływa na aromat, który utrzymuje się nawet po drugim zaparzeniu.

WŁAŚCIWOŚCI:

  • pomaga w zwalczaniu nadwagi spowodowanej niewłaściwą dietą;
  • obniża poziom cholesterolu
  • zalecana przy niewłaściwej przemianie materii (działając pobudzająco na wątrobę powoduje szybsze obniżenie poziomu alkoholu we krwi).
  • Badania wykazały, że 88% testowanych osób pijących herbatę PU-ERH straciło od 3,2 do 10,8 kg wagi w ciągu 4 tygodni bez stosowania diety odchudzającej.Źródło: dr Jurgen Weihofen„ Pu – Erh Tee aus China nicht nur ein Fettkiller”.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *