rooibos
rooibos

Z innej strony herbaty

To że herbatę się piję wie każdy.. ale czy można wykorzystać ją inaczej. Otóż herbata a dokładnie w tym przypadku rooibos, doskonale sprawdza się w kuchni jako przyprawa! Nie nie mylicie się doskonale nadaje się jako zamiennik bulionów lub jak dodatek do marynaty co osobiście przetestował a oto mój autorski przepis na kurczaka z rooibos podanego z ryżem.

Kurczak z herbatą rooibos

Składniki:

Jedna podwójna pierś z kurczaka

2-3 łyżki herbaty

2 łyżki miodu

pół szklanki bulionu

1 ząbek czosnku

Sam przepis jest banalnie prosty wystarczy pokrojona dowolnie pierś z kurczaka natrzeć najpierw miodem następnie dolać oliwy i wszystko zasypać suszem rooibosa i dokładnie wymieszać. Nie polecam wszystkich trzech składników mieszać razem, gdyż marynata zrobi się strasznie gęsta i ciężko będzie ją rozprowadzić. Jeśli już koniecznie chcecie wszystko zmieszać to z 2-3 łyżkami ciepłej wody lub bulionu. Odstawić ja marynowałam 24 h. Następnie mięsko obsmażyć na złoty kolor dolać pół szklanki bulionu oraz czosnek doprawić ja dodałam odrobinę sosu sojowego zagęścić.

I Gotowe. Polecam nie tylko miłośnikom herbaty Doskonale komponuje się podane z ryżem i surówką.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *