Hmm… ten przepis miałam już przygotowany jakiś czas temu ale z powodu braku czasu nie miałam możliwości go tu wrzucić. Spotkaliście się może kiedyś z określeniem Cold Brew?

Jest to parzenie a raczej „naciąganie” kawy. Jeśli ktoś z was jeszcze nie próbował tak parzonej kawy gorąco polecam wykorzystując ten sposób możemy uzyskać napar uwidaczniający zupełnie inne walory smakowe których nie uzyskamy przy innych metodach parzenia, dodatkowo taka kaw charakteryzuje się wyjątkowa miękkością naparu – nie umiem tego inaczej nazwać kto spróbuje ten zrozumie.

 

Proporcje kawy do wody możesz dopasować do swoich preferencji. Według mnie najlepsze proporcje to 10g kawy na każde 100 ml wody.

Wykonanie jest banalnie proste lecz zajmuje trochę czasu bo fusy muszą leżeć w wodzie przynajmniej 8 godzin, a najlepiej 24 h.

My wykorzystaliśmy naszą kaw Burundi AA

zmieliliśmy ją średnio grubo i 30 g kawy zalaliśmy 300 ml wody odstawiliśmy do lodówki i gotowe 😉

Tak wyglądała po zmieleniu

 

kawa zmielona

 

Zalety kawy parzonej metodą Cold Brew

  • Prostota wykonania.
  • Napar jest mniej kwaskowaty, co wiele osób uzna za korzystne dla żołądka.
  • W każdej filiżance takiej kawy jest więcej kofeiny w porównaniu do kawy parzonej.
  • Przygotowana kawa jest mniej gorzka, co podkreśla łagodny smak arabiki.
  • Dzięki Cold Brew, odkrywamy zupełnie inna paletę smaków. Bez typowej goryczki, uwydatniają się owocowe, czekoladowe, waniliowe i inne nuty smakowe. Nawet jeśli lubisz kawę parzoną, ta przygotowana na zimno zapewni Ci wspaniałą odmianę.
  • Kawa taka świetnie sprawdza się jako orzeźwiający napój, a także jako baza różnorodnych napojów kawowych w tym kawy mrożonej, mokki lub koktajlu kawowego.

Dokładny przepis na 2 kawy 😉

Kawa Cold Brew

Składnik na 2 porcje:

50g kawy

500 ml wody

Potrzebne narzędzia:

Słoik, butelka z szeroką szyjką, karafka, cokolwiek ważne żeby było

zakręcane

Driper, lejek lub sitko

Opcjonalnie papierowy filtr do kawy

Rada: przed filtrowaniem papierowy filtr najlepiej sparzyć wrzątkiem, zrobi

się miękki i od razy będzie filtrował a poza tym unikniemy specyficznego

posmaku papieru.

Wykonanie:

Kawę wsyp do wybranego naczynia zalej wodą, wymieszaj, zamknij i

wstaw do lodówki na min 8 godzin (można nawet na 24 godziny) od czasu

do czasu możesz przemieszać swój napar.

Po upłynięciu odpowiedniego czasu kawę wyjmij, przecedź przez drobne

sitko lub przefiltruj z użyciem papierowego filtra lub lejka. Dodaj kostki

Kawa Cold Brew

Kawa Cold Brew

lodu i ciesz się smakiem swojej kawy.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *