Sezon dyniowy w pełni więc przygotowaliśmy dla was coś pysznego i dyniowego, a do tego bardzo prostego ;D

 

Dyniowa Caffe Latte od lat jest jesienno-zimowym hitem popularnej sieci kawiarni. Postanowiliśmy przyrządzić własne dyniowe latte według autorskiego przepisu 😉 Jak nam wyszło możecie zobaczyć sami. Choć dynia wydaje się mało kawowym dodatkiem zapewniamy, że kawa z nutą dyni smakuje doskonale. Polecamy szczególnie tym którzy lubią mleczne kawy.

 

Kawa dyniowa składniki na 1 kawę:

 

3 łyżki ciepłego Puree z dyni (przepis poniżej),

2 łyżki syropu irich cream,

1 espresso nasze zostało wykonane na bazie kawy Kolumbia Excelso Supremo,

0,5 szklanki ciepłego mleka (około 40 – 50°C),

czekolada do dekoracji.

 

Potrzebne akcesoria:

słoiczek lub szklanka do podania,

dzbanuszek mały i duży,

2 duże łyżki,

słomka,

spieniacz do mleka.

 

 

Purre z dyni

Dynię oczyszczamy z pestek i obieramy, kroimy na kawałki i podpiekamy na suchej patelni gdy już się przybrązowią podlewamy wodą i rozprażamy, po około 10 – 20 minutach zależnych od wielkości naszych kawałków dyni, przekładamy ją do miseczki i blendujemy na gładką masę. Takie puree z dyni można spokojnie zawekować w słoiczkach i cieszyć się nią do następnego sezony dyniowego.

 

Gdy już mamy pure z dyni wszystko jest bardzo proste można by rzec banalne.

Na spod szklanki (lub tak jak na zdjęciu słoiczka ) wykładamy 3 łyżki pure z dyni

kawa dynia

polewamy 2 łyżkami syropu.

kawa dynia klon

Na syrop klonowy delikatnie po łyżce wlewamy spienione mleko, piankę zostawiając w dzbanuszku.kawa dynia klon mleko

Delikatnie po łyżce wlewamy do tego espresso (jeżeli dobrze ubiliśmy mleko powinny samodzielnie wytworzyć się nam odrębne warstwy kawy i mleka )

wlewanie kawy kawa bez pianki

dekorujemy pozostałą mleczną pianką oraz wiórkami czekoladowymi 😉

z pianką

smacznego 😉

A po zmieszaniu….

Mhm.. pycha ;D

zmieszana

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *