Sezon dyniowy w pełni więc przygotowaliśmy dla was coś pysznego i dyniowego, a do tego bardzo prostego ;D
Dyniowa Caffe Latte od lat jest jesienno-zimowym hitem popularnej sieci kawiarni. Postanowiliśmy przyrządzić własne dyniowe latte według autorskiego przepisu 😉 Jak nam wyszło możecie zobaczyć sami. Choć dynia wydaje się mało kawowym dodatkiem zapewniamy, że kawa z nutą dyni smakuje doskonale. Polecamy szczególnie tym którzy lubią mleczne kawy.
Kawa dyniowa składniki na 1 kawę:
3 łyżki ciepłego Puree z dyni (przepis poniżej),
2 łyżki syropu irich cream,
1 espresso nasze zostało wykonane na bazie kawy Kolumbia Excelso Supremo,
0,5 szklanki ciepłego mleka (około 40 – 50°C),
czekolada do dekoracji.
Potrzebne akcesoria:
słoiczek lub szklanka do podania,
dzbanuszek mały i duży,
2 duże łyżki,
słomka,
spieniacz do mleka.
Purre z dyni
Dynię oczyszczamy z pestek i obieramy, kroimy na kawałki i podpiekamy na suchej patelni gdy już się przybrązowią podlewamy wodą i rozprażamy, po około 10 – 20 minutach zależnych od wielkości naszych kawałków dyni, przekładamy ją do miseczki i blendujemy na gładką masę. Takie puree z dyni można spokojnie zawekować w słoiczkach i cieszyć się nią do następnego sezony dyniowego.
Gdy już mamy pure z dyni wszystko jest bardzo proste można by rzec banalne.
Na spod szklanki (lub tak jak na zdjęciu słoiczka ) wykładamy 3 łyżki pure z dyni
polewamy 2 łyżkami syropu.
Na syrop klonowy delikatnie po łyżce wlewamy spienione mleko, piankę zostawiając w dzbanuszku.
Delikatnie po łyżce wlewamy do tego espresso (jeżeli dobrze ubiliśmy mleko powinny samodzielnie wytworzyć się nam odrębne warstwy kawy i mleka )
dekorujemy pozostałą mleczną pianką oraz wiórkami czekoladowymi 😉
smacznego 😉
A po zmieszaniu….
Mhm.. pycha ;D