Często słyszycie od nas, że nasze herbaty owocowe produkowane są na bazie owoców liofilizowanych. Czym są oraz jak są produkowane owoce liofilizowane w naszych herbatach dowiecie się z dzisiejszego wpisu 😉 więc zaparzcie sobie waszej ulubionej herbatki, rozsiądźcie wygodnie i miłej lektury 😉

 

Początkowo liofilizacja (jak większość odkryć) stosowana było w wojsku. Na masową skalę wykorzystywana była podczas II wojny światowej, do transportu krwi… (pomysłowi byli ;D )

 

Do konserwacji żywności liofilizacji użyto po raz pierwszy w latach 60 XX w, aby przygotować żywność dla astronautów.

 

Czym jest liofilizowanie?

 

Liofilizowanie to inaczej suszenie sublimacyjne… świta wam coś już z podstawówki 😉

Sublimacja to przechodzenie cieczy z stanu stałego bezpośrednio do stanu gazowego.

 

Produkt jest bardzo szybko zamrażany, następnie doprowadza się do przekształcenia lodu w parę wodną i suszy poprzez umieszczenie w próżni.

Liofilizacja żywności mimo, że wydaje się bardzo prosta wymaga specjalistycznego sprzętu.

 

No dobrze ale czemu to służy i co ma wspólnego z tą pyszną herbatą w moim kubku ?

Liofilizowanie służy przede wszystkim zachowaniu świeżości produktów, przy jednoczesnej jak najmniejszej utracie wartości odżywczych. Poprzez procesy zachodzące podczas liofilizacji o których nie będziemy się tutaj rozwodzić, (żeby wszystkich nie zanudzić) wszystko odbywa się w niskich temperaturach, dzięki czemu zachowane są wartości odżywcze 😉

 

Owoce liofilizowane zawarte w naszych mieszankach zachowują smak wygląd oraz wartości odżywcze świeżego owocu.

Zalety

  • Po zaparzeniu owoce z takiej herbaty smakują jak owoce z domowego kompotu i większość można wyjeść łyżeczką (nie polecam tylko próbować jeść hibiskusa – jest niezbyt smaczny),
  • Lekkość produkty liofilizowane pozbawione są wody dzięki czemu stają się bardzo lekkie (trącą na wadze około 85 – 95 %),
  • Świeżość liofilizowanie przedłuża termin przydatności do spożycia od kilku miesięcy do nawet kilku lat,
  • Zachowują więcej wartości odżywczych oraz smak, kształt i wygląd niż owoce suszone,
  • Mogą bardzo szybko zostać nawodnione i przywrócone do stanu sprzed liofilizacji.

Wady

  • Główna i niezaprzeczalna wadą owoców liofilizowanych jest kosztowny proces produkcji który wpływa na cenę herbat owocowych,
  • Liofilizacja w przeciwieństwie do suszenia nie zmiesza objętości produktu, co może powodować problemy przy przechowywaniu.

Wnioski

Herbaty liofilizowane mogą potencjalnie stanowić ważny element zdrowej diety, związane jest nie tylko z wysoką trwałością, takich produktów ale również wysoką zawartością składników odżywczych. Liofilizaty mogą być szczególnie przydatne dla osób aktywnych fizycznie.

liofiliozowane

 

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *