Ja wiem, że święta już prawie się kończą, ale nawał pracy i obowiązków nie pozwolił mi wrzucić przepisu wcześniej.  Obiecałam wam udostępnić ten przepis to musi być. Na szczęście pierniczki można piec cały rok, więc może komuś się przyda ;D
Mój prywatny i osobisty pomysł na samodzielnie robioną przyprawę do pierniczków, która doskonale sprawdzi się również jako przyprawa do kawy lub herbaty.

Zaznaczam od razu, że jest przy tym sporo zabawy, jednak przyprawa warta jest zachodu bo upieczone z nią pierniczki są naprawdę pyszne i wyjątkowo smaczne 😉
A przede wszystkim inne niż wszystkie robione z gotowców.

Składniki

2 cytryny
2 pomarańcze
1 łyżeczka goździków
75g cynamonu
1 kopiata łyżeczka kardamonu
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziarenek kolendry
3 łyżeczki imbiru
niepełna łyżeczka gałki muszkatołowej
niepełna łyżeczka ziaren pieprzu ja użyłam kolorowego

z wyparzonych owoców obierz skórkę i drobno posiekaj, wysyp na blaszkę wyłożoną papierem i wysusz. Do pojemnika wsyp wszystkie przyprawy dosyp skórkę i wszystko miel… miel… i miel… w młynku do kawy (najlepiej sprawdza się tu młynek skrzydełkowy jeśli takiego nie posiadasz można spróbować w blenderze) wsypując do osobnego pojemnik. Następnie wszystko przesiej przez drobne sitko. Ja pozostałe na sitku kawałki domielałam i przesiewałam tak aby jak najmniej pozostało. Podczas robienia przyprawy w całym domu unosi się cudowny zapach świąt i pysznych przypraw 😉

Przyprawa do pierniczków
Przyprawa do pierniczków

Podobało się? polub nasz Fanpage na Facebooku

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *