Pomarańcze i cytryny w syropie

Mrozy nie odpuszczają a na mróz najlepsza ciepła herbata.

Smacznym i banalnie prostym w przygotowaniu dodatkiem do herbaty są cytrusy w syropie. Przepis powstał przez przypadek. Podczas przygotowywania przyprawy do piernika. Jako że do przygotowywania przyprawy potrzebowałam jedynie skórek bez skrupułów obdarłam cytrusy z skórek, wyrzutów sumienia dostając dopiero w chwili gdy z rzeczonymi owocami nie miałam co zrobić.

Nie zastanawiając się długo postanowiłam w jakiś sposób je przerobić. Pora była już dość późna więc trzeba było wymyślić coś co można zrobić bardzo szybko.

 

Przyszedł mi do głowy pomysł na zawekowanie owoców w syropie cukrowym i okazał się pomysłem bardzo trafionym.

 

Słoiczki i zakrętki dobrze wyparzyć gorącą woda i wytrzeć do sucha.

W słoiczkach poukładać owoce. osobno cytryny i pomarańcze lub pomieszać wszystko zależy od pomysłowości.

Zalać syropem zakręcić, odwrócić. Od razu lub na drugi dzień na wszelki wypadek pogotować słoiki z godzinkę.

Przepis na syrop cukrowy

1 porcja wody (np. 1 szklanka)

1 porcja cukru (np. 1 szklanka)

 

wodę zagotować do gotującej wody dodać cukier, pogotować 5 – 10 minut. Gorącym syropem zalej przygotowane w słoiczkach owoce.

Ja dodatkowa na drugi dzień pogotowałam słoiczki około godzinę.

 

Takie owoce świetnie smakują w połączeniu z czarną herbatą do kupienia tutaj

Herbata z takim dodatkiem jest naprawdę doskonałą 😉

herbata z pomarańczą
herbata z pomarańczą

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *