Matcha jest niezwykłą zielona herbatą, posiada postać proszku o intensywnie zielonej barwie.

W Japonii matcha stosowana jest w tradycyjnej ceremonii picia herbaty nazywanej cha-no-yu

akcesoria do Chanoyu
akcesoria do Chanoyu

Parzenie:

Chanoyu (jap. 茶の湯 ) co w dosłownym tłumaczeniu znacz: „wrzątek na herbatę”. Częściowo synonimicznie używa się również słów: chadō lub (pierwotnie) sadō (jap. 茶道), co tłumaczy się jako „droga herbaty” Ceremonia ta ma bardzo podniosły i uroczysty charakter. Odbywa się w specjalnie do tego przystosowanych pawilonach herbacianych.

Ceremonia Chanoyu jest bardzo efektowna o czym sami mieliśmy okazję się przekonać. Jednak tradycyjne parzenie herbaty matchy jest bardzo długie, na co dzień matchę można przygotować w prostszy sposób. Wystarczy zalać herbatę w czarce lub kubku w proporcji 1,5 g na 100 – 150 ml. Aby łatwiej było rozmieszać herbaciany proszek warto wcześniej proszek przesiać przez sitko aby zlikwidować wszystkie gródki.

Jeśli chcecie uzyskać efektowna piankę na swojej herbacie warto ubić ją specjalna trzepaczką. Ale jeśli takiej nie posiadacie możecie tak jak ja posłużyć się małym czystym i wyparzonym słoiczkiem którego używacie jak shakera 😉

Matcha w słoiczku
Matcha w słoiczku

 

Matcha produkowana jest z najwyższej jakości liści herbacianych, zbieranych wiosną, Istotne w procesie produkcji Matchy jest to, że na około 14 do 28 dni przed zbiorami krzewy   przykrywane są specjalnymi trzcinowymi matami. Zabieg ten chroni młode listki herbaty przed bezpośrednim nasłonecznieniem co powoduje zwiększenie ilość chlorofilu w liściach, który ulega przekształceniu się w katechiny.

Matha rozdrabniana jest specjalnych granitowych, ręcznie wykonanych żarnach.

Właściwości:

Najważniejsze w piciu matchy jest to, że spożywane są całe liście zielonej herbaty, dzięki czemu do organizmu dostarczane jest znacznie bardzo dużo składników odżywczych. (aminokwasów, antyoksydantów, witamin, minerałów oraz błonnika) niż podczas picia zwykłego naparu z liści zielonej herbaty. Jeden kubek Matchy stanowi równowartości 10 kubków zwykłego naparu zielonej herbaty.

Matcha zawiera więcej oksydanów

  • 6.2 razy więcej niż znajdziemy w jagodach goji,
  • 7 razy więcej niż w gorzkiej czekoladzie,
  • 17 razy więcej niż znajdziemy w owocach dzikich jagód,
  • 60.5 więcej niż w liściach szpinaku,
Składniki odżywcze:

Zestawienie zawartości składników odżywczych w:

– 3g herbaty zielonej Sencha przygotowanej w 240ml wody

– 2g herbaty zielonej Matcha przygotowanej w 90ml wody

 

składniki odżywcze herbata Sencha herbata Matcha    porównanie
Katechiny (polifenole) 188,8 mg 242 mg x1,3
L-Teanina (aminokwas)      9 mg 39 mg x4,3
Kofeina, zwana tu teiną 31,8 mg 68 mg x2,1
Proteiny 3,35 mg 578mg x172,5
Błonnik pokarmowy poniżej 0,01mg 0,662 mg x66
Wapno 0,05 mg 6,5 mg x130
Żelazo poniżej 0,01mg 0,34 mg x34
Potas 0,45 mg 42,3 mg x94
Witamina C 0,1mg 3,2 mg x32
na podstawie: Standard Tables of Food Composotion Japan Fourth and Fifth Revised & Enlargened Edition Aiya America Nutriotional Analysis CEremonial Matcha (Eco Pro Reserch, Brunswick Lan, Covance Lab)

 

Właściwości Matchy:
  • zawiera wiele witamin oraz składników mineralnych w tym:
  • błonnik pokarmowy, katechiny (przeciwutleniacze), L-theanine, beta karoten, cynk, potas, wapń, sod, żelazo, witamin z grupy B, A, E i C.
  • pomaga w odchudzaniu, poprzez przyspieszenie metabolizu oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Jedno z ostatnich badań sugeruje, że Matcha może pomóc spalić kalorie nawet do czterech razy szybciej.
  • ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne
  • spowalnia proces starzenie (Japończycy to najdłużej żyjący ludzie na świecie ). Zawiera przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki
  • ma wpływ na obniżenie poziom „złego” cholesterolu
  • zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca
  • obniża ciśnienie krwi
  • ma działanie oczyszczające organizm z toksyn
  • relaksuje i odpręża
  • poprawia trawienie
  • pobudza i dodaje energii
  • wzmacnia odporność

 

Chcesz kupić Matche? kliknij tutaj

2 thoughts to “Matcha – właściwości i parzenie

  • Krzysztoff

    chyba zrobie wyjątek i zrezygnuję na jakiś czas yerba mate żeby spróbować tych specjałów

    Odpowiedz
    • Magia Kawy i Herbaty

      nie ma przeszkód w piciu i Yerby i herbat równocześnie 😉 a zawsze to jakaś odmiana

      Odpowiedz

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *