herbata
herbata

Woda jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak oraz jakość otrzymanego naparu herbaty.

Jednym z istotnych czynników wpływający na efekt końcowy, parzenia herbaty jest temperatura wody którą zalaliśmy nasz susz.
O ile zalanie czarnej herbaty wrzącą wodą nie zrobi jej wielkiej szkody, o tyle w przypadku zielonej lub białej herbaty wrzątek sieje spustoszenie. Zielona herbata zalana wrzącą wodą staje się cierpka i traci wszystkie walory smakowe.
Ile minut muszę czekać aż woda w czajniku osiągnie 80 st. C? Jest to pytanie które słyszę nawet kilka razy dziennie.
Najprościej jest kupić termometr do herbaty, ale co w sytuacji gdy takiego termometru nie posiadam? Skąd mogę wiedzieć jaką temperaturę wody mamy w czajniku? Najprostszym sposobem na określenie temperatury wody po zagotowaniu jest czas.
Postanowiliśmy tą kwestię rozwiązać i dokonaliśmy własnych skrupulatnych pomiarów, których efekty przedstawiamy poniżej.
W czajniku elektrycznym zagotowaliśmy 1 litr wody, temperaturę mierzyliśmy przy otwartej pokrywie czajnika. Wszystkich pomiarów dokonaliśmy dwa razy w różnych czajnikach z wykorzystaniem tej samej ilości wody.
Próby pomiarowe wykonaliśmy na dwóch różnych czajnikach i uśredniliśmy wyniki.
Oczywiście temperatura końcowa zależna jest od wielu zmiennych m.in. od naczynia w którym gotujemy i przetrzymujemy wodę oraz od ilości wody w naczyniu.
95 st. C – 1 min.
90 st. C – 2,5 min.
85 st. C – 4 min.
80 st. C – 6 min.
75 st. C – 9 min.
70 st. C – 12,5 min.
65 st. C – 15,5 min.
60 st. C – 20 min.
55 st. C – 25 min.
50 st. C – 35 min.

Miłego parzenia, a jeśli dalej potrzebujecie kupić termometr do parzenia herbaty to możecie to zrobić tutaj.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *