Łatwa i szybka w przygotowaniu tarta, idealna do kawy 🙂

Tarta czekoladowo kokosowa

Spód do ciast:

200g mąki,

3 duże łyżki kakao,

6 łyżek cukru pudru,

100 g masła,

1 jajko,

odrobina olejku waniliowego,

Mąkę kakao cukier wsypać do miski i przesiać na stolnice, dodać masło. Ja ciasto na tarę wykonuje w ten sposób, że rozcieram masło z mąką tak jakbym robiła kruszonkę. Dopiero potem dodaje jajko, w tym przypadku olejek dolałam do jajka (wydaje mi się że wtedy łatwiej olejek się rozprowadza). Ale można zagnieść wszystko od razu. Rozwałkować i do foremki ( ja od jakiegoś czasu używam formy silikonowej i jestem z niej bardzo zadowolona). Przykryć papierem i wysypać fasolą aby brzegi nie opadły, po około 10 minutach wyjąc tarte z piekarnika i zdjąć fasolę. Piec po zdjęciu fasoli jeszcze około 20 minut w temperaturze 180

Masa kokosowa:

100g białej czekolady,

300 ml śmietany kremówki,

55 g masła,

150 g wiórków kokosowych,

30 g cukru pudru,

Śmietanę podgrzać z masłem i cukrem aż do rozpuszczenia składników i pogotować potem jeszcze około 2–3 minut. (Jeśli zacznie wrzeć to nic się nie stanie) Zdjąć z ognia i dodać kokos, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na około 2 h do lodówki. Nie przejmujcie się gdy masa wyda Wam się za rzadka śmietana wsiąknie w kokos i masa zgęstnieje.

Gdy spód do tarty wystygnie a masa zgęstnieje można już wyłożyć masę kokosową na placek i dopiero wtedy zacząć przygotowywać wierzchnią masę.

Masa czekoladowa:

180 g czekolady mlecznej,

115 ml śmietany kremówki,

25 g masła,

Masło i śmietankę zagotować aż do rozpuszczenia składników zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, odczekać chwilkę i wymieszać energicznie aż do połączenia składników, wylać na kokos, wsadzić do lodówki i poczekać aż stężeje.

Przechowywać w lodówce,

Smacznego! 😛 

tarta kokosowa
tarta kokosowa

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *