Łatwa i szybka w przygotowaniu tarta, idealna do kawy 🙂
Tarta czekoladowo kokosowa
Spód do ciast:
200g mąki,
3 duże łyżki kakao,
6 łyżek cukru pudru,
100 g masła,
1 jajko,
odrobina olejku waniliowego,
Mąkę kakao cukier wsypać do miski i przesiać na stolnice, dodać masło. Ja ciasto na tarę wykonuje w ten sposób, że rozcieram masło z mąką tak jakbym robiła kruszonkę. Dopiero potem dodaje jajko, w tym przypadku olejek dolałam do jajka (wydaje mi się że wtedy łatwiej olejek się rozprowadza). Ale można zagnieść wszystko od razu. Rozwałkować i do foremki ( ja od jakiegoś czasu używam formy silikonowej i jestem z niej bardzo zadowolona). Przykryć papierem i wysypać fasolą aby brzegi nie opadły, po około 10 minutach wyjąc tarte z piekarnika i zdjąć fasolę. Piec po zdjęciu fasoli jeszcze około 20 minut w temperaturze 180
Masa kokosowa:
100g białej czekolady,
300 ml śmietany kremówki,
55 g masła,
150 g wiórków kokosowych,
30 g cukru pudru,
Śmietanę podgrzać z masłem i cukrem aż do rozpuszczenia składników i pogotować potem jeszcze około 2–3 minut. (Jeśli zacznie wrzeć to nic się nie stanie) Zdjąć z ognia i dodać kokos, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na około 2 h do lodówki. Nie przejmujcie się gdy masa wyda Wam się za rzadka śmietana wsiąknie w kokos i masa zgęstnieje.
Gdy spód do tarty wystygnie a masa zgęstnieje można już wyłożyć masę kokosową na placek i dopiero wtedy zacząć przygotowywać wierzchnią masę.
Masa czekoladowa:
180 g czekolady mlecznej,
115 ml śmietany kremówki,
25 g masła,
Masło i śmietankę zagotować aż do rozpuszczenia składników zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, odczekać chwilkę i wymieszać energicznie aż do połączenia składników, wylać na kokos, wsadzić do lodówki i poczekać aż stężeje.
Przechowywać w lodówce,
Smacznego! 😛
