White Monkey biało-zielona herbata z charakterem

W dosłownym tłumaczeniu Baimao Hou oznacza „siwowłosa małpa”. Produkowana jest z pączka oraz dwóch górnych liści krzewu. Herbata White Monkey (Baimao Hou) produkowana jest w niewielkich ilościach a jej klasyfikacja rodzi spór wśród miłośników herbacianych liści. Nawet jeśli jest to zielona herbata , wygląd i aromat jest tak delikatny, że bardzo często zaliczana jest do herbat białych.

 

Liście charakteryzuje specyficzny meszek, który wskazuje, że zebrane zostały bardzo wcześnie rano, w ciągu pierwszych dwóch tygodni od nowego sezonu wzrostu (na przełomie marca i kwietnia).

 

Po zbiorze całość poddawana jest takim etapom produkcji, jak:

  • działanie pary wodnej, co ma zatrzymać proces utleniania, ale w praktyce pączki i listki zdążą się utlenić w niewielkim stopniu (przy okazji warto zwrócić uwagę na fakt, że ta technika produkcji herbaty jest raczej nietypowa dla herbat pochodzących z chińskich plantacji, ponieważ częściej praży się je niż poddaje działaniu pary wodnej),
  • – zwijanie,
  • – suszenie,

Na uwagę zasługuje również fakt, że proces produkcji herbaty White Monkey przeprowadzany jest ręcznie.

W ostateczności susz ma postać ciemno i jasnozielonych długich, lekko skręconych listków z pączkami kształtem przypominającymi łapki małpy, które w niektórych miejscach są pokryte srebrno-białym meszkiem. Prezentuje się ona następująco:

white monkey
white monkey

No to teraz gaiwany w dłoń i parzymy 🙂

I parzenie woda o temp 80°C / 100ml wody/ 2gramy suszu / czas parzenia 2 minuty.

Kolor naparu – złotawo słomkowy

Aromat – delikatny kwiatowy

Smak – delikatny kwiatowy smak

White Monkey4
White Monkey4

II parzenie 75°C / 100ml / czas parzenia 2 minuty.

Kolor naparu – złotawo słomkowy nabrał delikatnej zielonkawej poświaty

Aromat – delikatny kwiatowy

Smak – delikatny kwiatowy smak z wyczuwalną nutą owoców cytrusowych. W drugim parzeniu napar nabrał bardziej zbalansowanego smaku.

White Monkey2
White Monkey2

III parzenie 70°C / 100ml / czas parzenia 2 minuty.

Aromat – dużo słabszy niż przy poprzednich parzeniach jednak aromat kwiatowy dalej jest wyczuwalny

Smak – kwiatowy smak stracił na intensywności zagłuszony przez wybijająca się nutę owocową. W stosunku do poprzednich parzeń napar cechuje większa słodycz.

White Monkey3
White Monkey3

 

2 thoughts to “White Monkey Baimao Hou (白 毛 猴 茶) Herbata biała czy jednak zielona?

  • Gosia

    Mhm… wygląda pysznie i opis bardzo fajny… już zapisuje na listę przy kolejnych zakupach u was 😉

    Odpowiedz
    • Magia Kawy i Herbaty

      Dzięki 😉 i oczywiście zapraszamy 😉

      Odpowiedz

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *