Jesień czas długich jesiennych wieczorów i chłodnych poranków. A czy może istnieć lepszy sposób na rozgrzanie niż kubek pysznej ciepłej parującej herbatki, którym rozgrzewamy się nie tylko od środka, ale również grzejemy nim sobie łapki w chłodne dni? Według mnie nie;)
Dziś chciałabym przedstawić Wam kilka moich pysznych herbacianych kombinacji.

Herbata czarna z pomarańczą i goździkami

Klasyk przygotowując tę herbatkę, warto wziąć pod uwagę fakt, że dodanie zbyt dużej ilości goździków sprawi, że napar będzie gorzki i nie do końca fajny.

Do sporządzenia naparu użyłam herbaty czarnej TGFOP India. Użyłam 1 łyżeczkę suszu na szklankę wody.  Ja na szklankę 250 ml użyłam około 4 goździków i jak dla mnie było ok. goździki i pomarańcze dodałam dopiero po zaparzeniu herbaty i oddzieleniu fusów od naparu.

 

czarna-pomarancza-gozdziki
czarna-pomarancza-gozdziki

Zielona herbata z imbirem i malinami

Możecie do tego pysznego zestawu wykorzystać naszą herbatę zieloną imbirową lub po prostu kawałki imbiru i sok malinowy (obowiązkowo domowy).

Porcja dla 2 osób składniki:
1 łyżeczka zielonej herbaty Sencha, lub Sencha Imbirowa
4 cienkie plasterki imbiru (ja użyłam takich mniej więcej 1 cm x 1 cm),
sok malinowy,
Uwagi
Ja imbir dodaję do kubka, herbatę parzę na sitku położonym na kubku, dzięki czemu imbir jest mocniej wyczuwalny.
Wykonanie:
Zaparzyć herbatę, oddzielić fusy od naparu dodać sok i imbir, jeśli nie dodało się go wcześniej.
Dokładnie ta herbata skutecznie ratowała moje gardło w przypadku nie jednej infekcji i pozwalała w miarę normalne funkcjonować.

Tu zdjęć nie ma bo wypiłam 😛  😉

Zielona z jabłkiem imbirem i cynamonem

Herbatę przygotowałam na naparze z Senchy. Aby w naparze imbir i jabłko były mocniej wyczuwalne, to do kubeczka wrzuciłam plastry imbiru i pokrojoną na plasterki ćwiartkę jabłka całość przykryłam metalowym siteczkiem do parzenia herbaty, na siteczko wysypałam herbatę i taki oto zestaw zalałam wodą o odpowiedniej temperaturze i pozostawiłam pod przykryciem do zaparzenia. Herbata całkiem niezła, ale imbir i cynamon całkowicie zagłuszają smak jabłka i można by go w sumie nie dodawać, ale to jabłuszko pływające w herbacie tak ładnie wygląda, że nie mogłam się mu oprzeć. A potem takie jabłuszko sobie można wyjeść jeszcze ciepłe z kubeczka… Pycha;)

zielona-jablko-imbir
zielona-jablko-imbir

Herbata czarna miód malina

Oj oj oj ja herbaty z reguły nie słodzę, cukier do kawy też staram się ograniczać, ale dla mnie zestawienie miodu i maliny to must have jesiennego sezonu herbacianego.
Gorąca czarna herbata z niewielką ilością (no dobra może troszkę większą ilością, ale cii… to przez przypadek) domowego soku malinowego i łyżeczką miodku od sprawdzonego dostawcy, to mój sposób na jesienne bolące gardło i najlepszy antydepresant na jesienną chandrę. A jak się do tego przypląta jakieś gorące pieczone jabłko z cynamonem to już w ogóle raj jest;)))

Do sporządzenia naparu użyłam herbaty czarnej TGFOP India. Użyłam 1 łyżeczkę suszu na szklankę wody. Dodać sok malinowy i miód i pyszny rozgrzewający napar gotowy 😉

 

czarna-z-sokiem-malinowym
czarna-z-sokiem-malinowym

I na koniec herbatka, która powstała zupełnie przez przypadek,

docelowo to przepisów miało być cztery, ale jak wsiąkłam w wir mieszania, dodawania i smakowania to wpadł mi do głowy pomysł zużycia składników, które mi zostały. Został mi kawałek pomarańczy i trochę czarnej herbaty Assam TGFOP India. z sokiem malinowym (swoją drogą ciekawe jak by ten zestaw smakował na zielonej herbacie). Więc pomyślałam, że spróbuje dorzucić pomarańczę do herbaty malinowej i wiecie co??? Takiego smaku to ja się nie spodziewałam. Ta herbata jest odjazdowa lekko cierpki smak malin i pomarańczy doskonale się uzupełnia, tworząc mieszankę doskonałą. Dodatkowo pomarańczę dorzuciłam już do nieco przestudzonego naparu, więc mam nadzieję, że nie wymordowałam całej wit. C w niej zawartej.

czarna-z-sokiem-malinowym-i-pomaranczami
czarna-z-sokiem-malinowym-i-pomaranczami

 

A Wy jakie macie ulubione herbaciane zestawienia na jesień? Dajcie znać w komentarzach 😉

P. S Mam nadzieję, że zdjęcia nie są takie najgorsze, ale robiłam je około 11–12 w nocy a trochę wtedy ciężko o dobre światło.

wszystkie

 

5 thoughts to “Herbata na jesień – 5 przepisów.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *