Cześć,

Obiecałam klientom w naszym sklepie stacjonarnym, że wrzucę ten przepis. Przepraszam,że musieliście czekać tak długo ale musiałam go odgrzebać w czeluściach moich przepiśników, a raczej kartek i karteczek w jednym z segregatorów z moimi przepisami.

Wykonanie jaglanych rafaello jest bajecznie proste i tak szybkie jak ich znikanie z talerza.

To co do dzieła 😉

Rafaello z kaszy jaglanej

Składniki na około 70 sztuk:

400ml mleka kokosowego

3/4 szklanki kaszy jaglanej suchej

2,5 szklanki wiórków kokosowych +do obtoczenia (około 1,5 szklanki)

4 łyżki amaretto lub whisky

6 łyżek cukru lub ksylitolu

około 70 migdałów

Kasze jaglaną dokładnie płuczemy, aż woda będzie czysta na koniec przelewamy wrzątkiem. W garnku z grubym dnem zagotowujemy mleko kokosowe z cukrem, do wrzącego mleka wrzucamy wypłukana kaszę jaglaną. Gotujemy pod przykryciem około 10 – 15 minut, pod koniec gotowania można zdjąć pokrywę, kasza musi wciągnąć cały płyn i się nie przypalić. Kasze przekładamy do wysokiej miski i gdy lekko przestygnie dodajemy kokos i alkohol następnie bardzo dokładnie blendujemy. Warto przyłożyć się do blendowania masy ponieważ im lepiej to zrobimy tym gotowe kulki będą smaczniejsze. Dobrze jest blendować gdy kasza jest jeszcze lekko ciepłą bo wtedy łatwiej się blenduje. Jako że mój blender jest już dość leciwy to mocno się przy blędowaniu grzał i robiłam mu przerwy co jakiś czas.

Migdały zalewamy wrzątkiem, gdy woda przestygnie migdały pojedynczo wyjmujemy z wody i obieramy z skórki. Dobrze odmoczone migdły powinny same wyskakiwać ze skórek gdy ściśniemy je z szerszej strony.

Z masy formujemy kulki i wciskamy w nie po jednym migdale, następnie kluki obtaczamy w kokosie. Do obtaczania najlepiej sprawdzają się drobne wiórki kokosowe ponieważ lepiej się przyklejają. I można już się cieszyć pysznym zdrowym deserem. Jaglane Rafaello będzie jeszcze lepsze gdy schłodzisz je kilka godzin w lodówce.

I domowe zdrowe rafaello gotowe 😉 Do kawki w sam raz 😉

Smacznego!

Prawda, że proste 😉 podoba ci się mój wpis podziel się nim z znajomymi

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *