Jaglane Rafaello – kokosowe kulki z kaszy jaglanej
Jaglane Rafaello

Cześć, Obiecałam klientom w naszym sklepie stacjonarnym, że wrzucę ten przepis. Przepraszam,że musieliście czekać tak długo ale musiałam go odgrzebać w czeluściach moich przepiśników, a raczej kartek i karteczek w jednym z segregatorów z moimi przepisami. Wykonanie jaglanych rafaello jest bajecznie proste i tak szybkie jak ich znikanie z talerza. To co do dzieła 😉 […]

Read more
Gyokuro 玉露 – Japońska zielona herbata
gyokuro

Cześć! Dzisiejszym wpisem chciałabym zapoczątkować cykl wpisów na blogu. Cykl opatrzyłam nazwą „Zaparzę Ci herbatę”. Wpisy pojawiać się będą raz w miesiącu i opisywać będą jedną z herbat dostępnych w naszym sklepie. Cały cykl postanowiłam zacząć od zielonej herbaty Gyokuro, ponieważ jej smaki aromat przywodzi mi na myśl wiosnę za którą bardzo już tęsknie, i […]

Read more
Ekspresowe walentynkowe herbatki + gotowe szablony za free
pakowanie

Cześć Kochani, Już wkrótce walentynki… ja wiem powiecie pewnie, że to „święto” komercjalizmu i że uczucie powinno okazywać się cały rok, a nie od święta itd. Ale ja walentynki lubię i lubić będę (może dlatego, że paręnaście lat temu 14 lutego poznałam mojego przyszłego męża…) Dobra, ale do rzeczy mam dziś dla was propozycję, przygotowania […]

Read more
Herbata z konfiturą
herbata z konfiurą

Cześć Kochani, Witajcie w nowym 2017 roku. Po pierwsze pragnę Was wszystkich przeprosić, że tak długo nic nie pisałam. Ale końcówka roku obfitowała w dużą ilość pracy, a ilość spakowanych przeze mnie w sklepie prezentów świątecznych przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Moim noworocznym postanowieniem jest się częściej udzielać w blogosferze, a czas pokaże, czy mi się […]

Read more
5 powodów dlaczego lubię pić espresso
espresso2

Cześć, Właśnie zaparzyłam sobie filiżankę, pysznego mocnego, aromatycznego espresso z mojej ostatnio ulubionej Meksykańskiej kawy organicznej i tak mnie wzięło, aby napisać Wam, dlaczego tak bardzo lubię espresso i dlaczego jest ono zdrowsze od kaw parzonych innymi metodami. Więc do dzieła.   A jeszcze na wstępie powiem Wam, skąd się wzięła nazwa espresso? Wbrew powszechnym […]

Read more
Herbata na jesień – 5 przepisów.

Jesień czas długich jesiennych wieczorów i chłodnych poranków. A czy może istnieć lepszy sposób na rozgrzanie niż kubek pysznej ciepłej parującej herbatki, którym rozgrzewamy się nie tylko od środka, ale również grzejemy nim sobie łapki w chłodne dni? Według mnie nie;) Dziś chciałabym przedstawić Wam kilka moich pysznych herbacianych kombinacji. Herbata czarna z pomarańczą i […]

Read more
Czym są kawy microlot?
micro lot

Dobra dobra dawno nas nie było???  ale nawał różnych zajęć powoduje, że nie zawsze mamy czas udzielać się tutaj tak bardzo jak byśmy chcieli. Czym są kawy microlot? Microlot to małe partie najlepszych na świecie ziaren kawy. Pochodzące z konkretnej plantacji, szczególne zbiory owoców kawowca charakteryzujący się wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Miktoloty to kawy których […]

Read more
Lei cha (擂茶) co to takiego? – Przeczytajcie sami

Dziś chciałabym Was trochę kulinarno – herbacianie przenieść do Chin a dokładnie do południowej części Chin gdzie zamieszkują ludy Hakka. Hakka Jest to grupa Chińczyków Han, mówiąca językami z grupy hakka, z sinickiej rodziny języków. Kulturowo najbardziej odbiegająca od innych podgrup Chińczyków, uważająca się jednak za Hanów i tak oficjalnie klasyfikowana. Większość zamieszkuje Chińską Republikę […]

Read more
Kawa mrożona – pyszny sposób na gorące dni
kawa mrożona

Żar się leje z nieba, więc sezon na kawę mrożoną oficjalnie uznaję za otwarty i przedstawiam wam mój przepis na ten lodowy specjał. Mimo że przepisów na kawę mrożoną jest wszędzie pełno mam nadzieję, że mój wam się spodoba. Składniki: Około 100 ml kawy, ja użyłam podwójnego espresso wykonanego z kawy Java Jampit. 200 ml […]

Read more
Kawa jak lepiej ją smakować? – Warsztaty z Alfem Kramerem
kawa ziarna

Alf Kramer jest Norwegiem, jeden z założycieli i pierwszy prezes SCAE (Speciality Coffee Association of Europe). W latach 1998-2000, sędzia Światowych Mistrzostw Barista (WBC). kawą zajmuje się od 35 lat. Pierwsze co mogę powiedzieć o Alfie Kramerze to że jest niesamowicie pozytywnym człowiekiem posiadającym ogromną wiedzę o kawie i chętnie się nią dzielącym. Piłeś już […]

Read more