White Monkey Baimao Hou (白 毛 猴 茶) Herbata biała czy jednak zielona?
White Monkey

White Monkey biało-zielona herbata z charakterem W dosłownym tłumaczeniu Baimao Hou oznacza „siwowłosa małpa”. Produkowana jest z pączka oraz dwóch górnych liści krzewu. Herbata White Monkey (Baimao Hou) produkowana jest w niewielkich ilościach a jej klasyfikacja rodzi spór wśród miłośników herbacianych liści. Nawet jeśli jest to zielona herbata , wygląd i aromat jest tak delikatny, […]

Read more
Kawiarka – mała czarna bez ekspresu!
kawiarki Bialetti

Kawiarka (Moka Express ) jest urządzeniem włoskiego pochodzenia, wyprodukowanym po raz pierwszy w 1933 przez Włocha Alfreda Bialetti, zaprojektowanym przez Luigi De Ponti. Dzięki kawiarce bardzo łatwo i szybko możemy przygotować esencjonalne, aromatyczne espresso. Posiada kształt dzbanuszka, a włoski design oraz dbałość o najmniejszy szczegół i wysoka jakość produktu sprawiają, że każdy model posiada niepowtarzalny […]

Read more
Tarta czekoladowo kokosowa
tarta kokosowa

Łatwa i szybka w przygotowaniu tarta, idealna do kawy 🙂 Tarta czekoladowo kokosowa Spód do ciast: 200g mąki, 3 duże łyżki kakao, 6 łyżek cukru pudru, 100 g masła, 1 jajko, odrobina olejku waniliowego, Mąkę kakao cukier wsypać do miski i przesiać na stolnice, dodać masło. Ja ciasto na tarę wykonuje w ten sposób, że […]

Read more
Tarta brokułowa
tarta brokułowa

Blog miał być o herbacie i nie tylko, a że nie samą herbatą człowiek żyje, bo przecież jeść też trzeba. Będą pojawiały się tu tez moje własne autorskie przepisy na różne pyszności. Dziś przepis na wytrawną tartę brokułową z porem, szynką i serem. Wytrawna tarta z brokułem i porem Spód do ciasta 220g mąki 120 […]

Read more
Temperatura wody – Jak ją określić?
termometr do herbaty

Woda jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak oraz jakość otrzymanego naparu herbaty. Jednym z istotnych czynników wpływający na efekt końcowy, parzenia herbaty jest temperatura wody którą zalaliśmy nasz susz. O ile zalanie czarnej herbaty wrzącą wodą nie zrobi jej wielkiej szkody, o tyle w przypadku zielonej lub białej herbaty wrzątek sieje spustoszenie. Zielona herbata zalana […]

Read more
Matcha – właściwości i parzenie
Herbata zielona Matcha

Matcha jest niezwykłą zielona herbatą, posiada postać proszku o intensywnie zielonej barwie. W Japonii matcha stosowana jest w tradycyjnej ceremonii picia herbaty nazywanej cha-no-yu Parzenie: Chanoyu (jap. 茶の湯 ) co w dosłownym tłumaczeniu znacz: „wrzątek na herbatę”. Częściowo synonimicznie używa się również słów: chadō lub (pierwotnie) sadō (jap. 茶道), co tłumaczy się jako „droga herbaty” […]

Read more
Pomarańcza i cytryna w syropie
pomarańcze w syropie

Pomarańcze i cytryny w syropie Mrozy nie odpuszczają a na mróz najlepsza ciepła herbata. Smacznym i banalnie prostym w przygotowaniu dodatkiem do herbaty są cytrusy w syropie. Przepis powstał przez przypadek. Podczas przygotowywania przyprawy do piernika. Jako że do przygotowywania przyprawy potrzebowałam jedynie skórek bez skrupułów obdarłam cytrusy z skórek, wyrzutów sumienia dostając dopiero w […]

Read more
Czystek – wielka moc małych listków

Czystek ( Cistus Incanus L.) – roślina uznawana za leczniczą. Pochodzi z południowej Europy znana jako broń przeciwko wirusom i bakteriom. Czystek rośnie w krajach o gorącym klimacie, przede wszystkim w Grecji na glebach bogatych w magnez. W 1999 roku okrzyknięta rośliną roku. Czystek zawiera polifenole także taniny, cyneol, limon oraz eugenol. Jest bogatym źródłem […]

Read more
Przyprawa do pierniczków
Przyprawa do pierniczków

Ja wiem, że święta już prawie się kończą, ale nawał pracy i obowiązków nie pozwolił mi wrzucić przepisu wcześniej.  Obiecałam wam udostępnić ten przepis to musi być. Na szczęście pierniczki można piec cały rok, więc może komuś się przyda ;D Mój prywatny i osobisty pomysł na samodzielnie robioną przyprawę do pierniczków, która doskonale sprawdzi się […]

Read more
Masala Czaj
masa chai

Różne wersje Masala Czaj Kto mnie zna ten wie, że miłośniczką mleka to ja nie jestem. Ale przecież trzeba spróbować, zobaczyć i przetestować, żeby można było coś polecać.   Testy Masala Czaj rozpoczęłam od „klasycznego” parzenia wodą, herbata jest delikatna z intensywnym ale nie przesadzonym aromatem przypraw. Na języku pozostaje lekko palący bardzo przyjmy posmak […]

Read more