Z innej strony herbaty – domowe kosmetyki z herbaty

O tym, że zielona herbata posiada mnóstwo dobroczynnych właściwości każdy wie i nie trzeba nikogo o tym przekonywać. Jest doskonałym źródłem flawonoidów – silnych związków o działaniu antyoksydacyjnym, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników w naszym organizmie. Kosmetyki z herbaty, coraz częściej pojawiają się na rynku. Herbata szturmem wdarła się na rynek kosmetyków. Bogactwo flawonoidów, […]

Read more
Z innej strony herbaty – zielona kruszonka

Co jeszcze można wymyślić z herbaty:) No cóż osobiście uważam, że pole manewru jest ogromne ja ostatnio wymyśliłam ciekawy sposób na dekorację deserów, oraz ciast. Często przy okazji pieczenia czegoś w domu wykorzystuje dostępne w piekarniku wolne miejsce, tym razem zrodził mi się w głowie pomysł, a co by było gdyby, zrobić zielona kruszonkę? Kruszonkę […]

Read more
Z innej strony herbaty – kurczak z rooibos

Z innej strony herbaty To że herbatę się piję wie każdy.. ale czy można wykorzystać ją inaczej. Otóż herbata a dokładnie w tym przypadku rooibos, doskonale sprawdza się w kuchni jako przyprawa! Nie nie mylicie się doskonale nadaje się jako zamiennik bulionów lub jak dodatek do marynaty co osobiście przetestował a oto mój autorski przepis […]

Read more
Cytaty o herbacie

Poniżej zgromadziliśmy dla was najpiękniejsze cytaty o tematyce herbaty. Gorąco zachęcam do lektury i do rozmyślań. Przy filiżance herbaty „Herbatę się pija, by zapomnieć o hałasie świata.” T’ien Yiheng „Jeśli jet ci zimno, herbata cię ogrzeje. Jeśli jest ci gorąco, herbata cię ochłodzi. Jeśli jesteś pobudzony, herbata cię uspokoi.” William Gladstone „Gdzie jest herbata tam […]

Read more
Zielona herbata

Gdzie najczęściej produkowana jest zielona herbata? pewnie każdemu od razu nasuwa się skojarzenie Chiny… ale to oczywiście nie koniec bo jak każdy wie Chiny są duże i konkretna herbata pochodząca z innego regionu będzie smakować zupełnie inaczej. Herbaty zielone w Chinach pochodzą z 18 regionów, m. in. Syczuan, Yunnan, Anhui, fujian, Huan i Zhejiang Japońskie […]

Read more
Temperatury parzenia herbaty

Tabela temperatur parzenia herbat Poniżej przedstawiamy uproszczoną, ale bardzo przydatną tabelę, według której zaparzać należy różne wysokogatunkowe herbaty. Gatunek herbaty Ilość suszu na filiżankę Temperatura parzenia Czas zaparzania [min] Zielona chińska (ogólnie) 1 łyżeczka 65-800C 3-4 Zielona japońska 1 łyżeczka 60-750C 2-3 Zielona aromatyzowana 1 łyżeczka 80-900C 3-4 Biała 1 łyżeczka 70-800C 4-10 Biała aromatyzowana […]

Read more
Herbata Shinobi-cha
herbata

Shinobi-cha tłumaczyć można, jako herbata cierpliwa. Ma to swoje uzasadnienie w sposobie przyrządzania tego rewelacyjnego specjału. Otóż, shonobi-cha, to po prostu susz wysokiej jakości herbaty zielonej (taki jak można kupić w naszym sklepie) zalany zimna woda z lodem. Czyli łatwo zrobić, ale trochę się trzeba naczekać, zanim się skosztuje Dlaczego warto parzyć herbatę metodą Shinobi-cha? […]

Read more
Pu-erh Historia
Pu-Erh

TROCHĘ HISTORII… Pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan, a swą nazwę zawdzięcza miastu leżącemu w południowej części prowincji- Pu-Erh. Tam była przerabiana i sprzedawana na bazarze. Pierwotnie służyła jako lekarstwo w formie wywaru i maści przeciw bólom reumatycznym. Później stała się napojem narodowym Chin. Herbata pu-erh jest syntezą lekarstwa i napoju o smaku ziemi i dymu. […]

Read more
Oolong – Herbata turkusowa
oolong

Herbata Oolong (烏龍) (znana także jako ulung, wulong) to odmiana częściowo sfermentowanej (utlenionej) chińskiej herbaty znanej na całym świecie ze swojego słodkiego smaku i kwiatowego aromatu. Jej nazwę z chińskiego można przetłumaczyć jako „herbatę Czarnego Smoka”. Smak herbaty oolong może być wieloraki – słodki i owocowy o miodowym aromacie, drzewny, lub świeży z całym bukietem […]

Read more
Kawa – ciekawostki
kawie

CZY WIESZ ŻE …? Kawa podczas procesu wypalania zmniejsza swoja wagę o około 15-20 %, z powodu wyparowywania wody z ziarna, zwiększając w tym procesie objętość o około 60%, Spowodowane jest to uwalnianiem w czasie procesu wypalania ciężkich gazów takich jak: dwutlenek węgla. Najdroższą kawą na świecie jest kopi luwak. Produkowana jest w Indonezji, uzyskuje […]

Read more