Kawa – naturalne dodatki
kawa świeżo palona

Niektórzy kawosze wychodzą z założenia, że do najlepszych gatunków kaw nie powinno dodawać się żadnych dodatków. Inni uważają, że wzbogacenie smaku kawy o ciekawe dodatki, pozwala na jeszcze większe delektowanie się i czerpanie przyjemności z jej picia. Do najczęściej stosowanych dodatków zaliczyć można przede wszystkim mlek(lub śmietankę) oraz cukier czy nawet niewielką ilość alkoholu. Czy […]

Read more
Herbaty – oznaczenia literowe – o co w tym chodzi?
Oznaczenia literowe herbat

  Kupując herbatę w sklepach specjalistycznych, często można spotkać się ze znakami literowymi umieszczonymi przed lub po jej nazwie. Oznaczenia te są skrótem od angielskich słów, klasyfikujących herbatę według wyglądu i rodzaju liścia. Jeśli wśród liter określających „klasę” herbacianego liścia pojawia się cyfra oznacza to herbatę o najwyższej jakości. skróty te informują nas czy mamy […]

Read more
Jak prawidłowo zadbać o naczynka do Yerba Mate
curado

Aby nasze naturalne naczynka do yerba mate służyły długo i oferowały nam jak najlepszy smak i aromat należy je uprzednio przygotować i stosować się do pewnych podstawowych zasad ich użytkowania. Naczynka z Tykwy Aby naszą Calebazę przygotować do parzenia należy przeprowadzić proces zwany curado. Najważniejszym jego celem jest usuniecie resztek miąższu z tykwy (miąższ tykwy, […]

Read more