Blog miał być o herbacie i nie tylko, a że nie samą herbatą człowiek żyje, bo przecież jeść też trzeba. Będą pojawiały się tu tez moje własne autorskie przepisy na różne pyszności. Dziś przepis na wytrawną tartę brokułową z porem, szynką i serem.
Wytrawna tarta z brokułem i porem
Spód do ciasta
220g mąki
120 g masła
1 jajko
szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnice, dodać masło. Ja ciasto na tarę wykonuje w ten sposób, że rozcieram masło z mąką tak jakbym robiła kruszonkę. Dopiero potem dodaje jajko, Ale można zagnieść wszystko od razu. Rozwałkować i do blaszki. Jako że w tej tarcie był sam spód bez boków, to nie obciążałam jej. Podpiec 15 minut w temp 180 °C.
Nadzienie:
1 brokuł
1 por
20 dkg szynki
20 dkg żółtego sera
czosnek
oliwa
zioła prowansalskie
Czosnek (około 6 ząbków) zetrzeć na małej tarce lub przecisnąć przez praskę do osobnej malej miseczki zalać oliwą z oliwek (około 4 łyżki) i dokładnie rozmieszać.
Z brokuła wyciąć różyczki poobcinać nóżki i przelać wrzątkiem. Brokuł pozostanie twardy więc jak ktoś nie lubi twardych jarzyn to można sobie brokuła odrobinę obgotować. Brokuła wrzucić do dużej miski. Całego pora obrać i dokładnie umyć, pociąć w plasterki i wrzucić do miski z brokułę. Szynkę pokroić w paski i wrzucić do miski rozdzielając plasterki żeby były jak najmniej sklejone. Dosypać garść suszonych ziół prowansalskich. Zalać wszystko oliwą z czosnkiem i dokładnie wszystko razem przemieszać. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na podpieczoną tratę rozłożyć równomiernie farsz i obsypać żółtym serem, zapiekać jeszcze około 30–40 minut w zależności od upodobań.
I pyszny obiadek gotowy;)
Smacznego 😉

2016-02-21